Mandulaliszt házilag
Házilag is készíthetünk mandulalisztet.
-
A mandula külső héját törjük fel, ha esetleg töretlen mandulával kezdenénk a folyamatot.
-
A barna héjacskát úgy távolíthatjuk el, hogy forrásban lévő vízbe áztatjuk egy percig, majd a héjat lehúzzuk.
-
A csupasz mandulákat egy tepsibe szórjuk, és sütőben 20 percen keresztük kb. 160 fokon süssük.
-
Amikor letelt az idő, vegyük ki, hagyjuk kihűlni, majd végül kávédarálóban daráljuk finom állagúra. ha van otthon kis házimalmunk, akkor azzal is átőrölhetjük.
-
Ilyen egyszerű. Még egyszerűbb, ha nmegtisztított, héjatlan, pirított mandulát veszünk, ugyanis ezt már csak le kell őrölni.
Szűrőszita tisztítása Így lesz újszerű a szűrőnk
Sajnos olyan világban élünk, ha valami elromlik, vagy nem tetszik, egyszerűen csak kidobjuk és veszünk helyette másikat. Nem feltétlenül kellene így lennie.
A szűrőszita egy kényes téma, hiszen a használatból adódóan - a gondos tisztítás ellenére is - elfeketetik, zsíros marad, és nem túl jó érzés így kézbe venni és használni. Számtalan ötletünk lehet, hogy hogyan tisztítsuk, de egy öko példát bemutatnék, én hogyan szoktam időről időre újszerű, fényessé varázsolni.
A képek sajátok, és a munkafázist mutatják be. Kiindulási pont, beáztatva, illetve készen, elmosva.
Az egész kb. 5 perc volt, és a szitám olyan, mintha új lenne.
Hozzávalók:
-
kis fazék
-
annyi víz, amennyi ellepi a beáztatandó szitánk szűrőjét vagy az egészet
-
mosószóda kb. fél- vagy egy kávéskanálnyi mennyiségben.
A vízbe beleteszem a mosószódát, felteszem főni, és amikor forra a víz, belemártom a szitát. Szinte azonnal leoldja a rátapadt zsiradékot. Ami makacsul feltapadt, azt kis kefével (vagy kiszuperált fogkefével) lesúrolom. Nagyon hamar lejön róla minden kosz. Amikor kész, hideg víz alatt leöblítem, illetve hagyományos módon elmosom.
Egyébként teától, kávétól elszíneződött szűrőt, termoszt, bármi egyebet lehet így tisztítani, ami fém, kivéve a réz anyagból készült tárgyakat!
|