Vegán konyha I.
Kókuszvaj készítése házilag
Filléres megoldás, hogyan lehet készíteni házilag kókuszvajat kókuszreszelékből. A minap ki is próbáltam. Az ötletet egy klassz vegán szakácskönyvből vettem.
Ez egy vegán vajhelyettesítő, laktózérzékenyek, vegán étrendet alkalmazók, vagy ínyencek beépíthetik a mindennapjaikba. Akkor is jól jön, ha éppen nincs kéznél, de kellene kókuszvaj, és van otthon kókuszreszelék. Sütésnél nem váltja ki a kókuszolajat, mivel ez vaj, így vaj funkciója van.
Hozzávalók:
-
200 g natúr kókuszreszelék (lehet több is)
-
aprítógép
-
csírátlanított befőttesüveg
A dolog pofonegyszerű: a kókuszreszeléket kisebb adagokban aprítógépben kb. 10-15 perc alatt krémesre, vaj állagúvá zúzzuk. Én kicsit ikrásra zúztam (kb. 5-8 perc), tehát kicsikét szemcsés állagú, de pont jó így. A kész kókuszvajat tiszta befőttesüvegbe kanalazzuk, és hűtőben tartjuk. Igazából hűvös helyen sokáig eláll, de fehasználás előtt picit fel kell melegíteni, hogy kenhető legyen. Mennyei íze van.