Házi glükózszirup
Glukózszirup házilag.
Hozzávalók:
Elkészítése: Az összetevőket felforraljuk, és tiszta üvegbe töltjük. Ha kihűlt, felöntjük 1 liter vízzel.
Tisztító hatású, fogínyerősítő, gyulladáscsökkentő, és szuvasodás megelőző hatású Ájurvédikus fogpor
Ez az ájurvédikus fogpor nem tartalmaz semmilyen káros adalékanyagot, mégis kíváló szájüregfertőtlenítő, -és fogínyerősítő amellett, hogy kíválóan tisztítja a fogakat. A szegfűszegnek köszönhetően fogszuvasodás elleni hatása is van.
Fluorid-, de menta allergiások is bátran használhatják. Akkor is jó alkalmazni, ha valamilyen okból erős, vagy alkoholos szájvizet nem lehet használni (p. foghúzás után, stb.). A lehellet is jó illatú lesz ettől a fogportól.
Hozzávalók: (mindegyikből egy evőkanálnyi kell!)
-
őrölt szegfűszeg
-
őrölt fahéj
-
őrölt szerecsendió
-
őrölt csillagánizs
-
őrölt kurkuma - ebből elég egy kávéskanálnyi is.
Az összetevőket egy csavaros tetejű üvegbe töltsük, és rázzuk össze.
Használata: Picit megnedvesített fogkefét mártsuk a fogporba, és szokásos módon mossuk meg a fogakat.
Korlátlan ideig eltartható, szavatossági ideje nincs!
Vegán konyha I. Kókuszvaj készítése házilag
Filléres megoldás, hogyan lehet készíteni házilag kókuszvajat kókuszreszelékből. A minap ki is próbáltam. Az ötletet egy klassz vegán szakácskönyvből vettem.
Ez egy vegán vajhelyettesítő, laktózérzékenyek, vegán étrendet alkalmazók, vagy ínyencek beépíthetik a mindennapjaikba. Akkor is jól jön, ha éppen nincs kéznél, de kellene kókuszvaj, és van otthon kókuszreszelék. Sütésnél nem váltja ki a kókuszolajat, mivel ez vaj, így vaj funkciója van.
Hozzávalók:
-
200 g natúr kókuszreszelék (lehet több is)
-
aprítógép
-
csírátlanított befőttesüveg
A dolog pofonegyszerű: a kókuszreszeléket kisebb adagokban aprítógépben kb. 10-15 perc alatt krémesre, vaj állagúvá zúzzuk. Én kicsit ikrásra zúztam (kb. 5-8 perc), tehát kicsikét szemcsés állagú, de pont jó így. A kész kókuszvajat tiszta befőttesüvegbe kanalazzuk, és hűtőben tartjuk. Igazából hűvös helyen sokáig eláll, de fehasználás előtt picit fel kell melegíteni, hogy kenhető legyen. Mennyei íze van.
|