Mandulaliszt házilag
Házilag is készíthetünk mandulalisztet.
-
A mandula külső héját törjük fel, ha esetleg töretlen mandulával kezdenénk a folyamatot.
-
A barna héjacskát úgy távolíthatjuk el, hogy forrásban lévő vízbe áztatjuk egy percig, majd a héjat lehúzzuk.
-
A csupasz mandulákat egy tepsibe szórjuk, és sütőben 20 percen keresztük kb. 160 fokon süssük.
-
Amikor letelt az idő, vegyük ki, hagyjuk kihűlni, majd végül kávédarálóban daráljuk finom állagúra. ha van otthon kis házimalmunk, akkor azzal is átőrölhetjük.
-
Ilyen egyszerű. Még egyszerűbb, ha nmegtisztított, héjatlan, pirított mandulát veszünk, ugyanis ezt már csak le kell őrölni.
Házi glükózszirup
Glukózszirup házilag.
Hozzávalók:
Elkészítése: Az összetevőket felforraljuk, és tiszta üvegbe töltjük. Ha kihűlt, felöntjük 1 liter vízzel.
Vegán konyha I. Kókuszvaj készítése házilag
Filléres megoldás, hogyan lehet készíteni házilag kókuszvajat kókuszreszelékből. A minap ki is próbáltam. Az ötletet egy klassz vegán szakácskönyvből vettem.
Ez egy vegán vajhelyettesítő, laktózérzékenyek, vegán étrendet alkalmazók, vagy ínyencek beépíthetik a mindennapjaikba. Akkor is jól jön, ha éppen nincs kéznél, de kellene kókuszvaj, és van otthon kókuszreszelék. Sütésnél nem váltja ki a kókuszolajat, mivel ez vaj, így vaj funkciója van.
Hozzávalók:
-
200 g natúr kókuszreszelék (lehet több is)
-
aprítógép
-
csírátlanított befőttesüveg
A dolog pofonegyszerű: a kókuszreszeléket kisebb adagokban aprítógépben kb. 10-15 perc alatt krémesre, vaj állagúvá zúzzuk. Én kicsit ikrásra zúztam (kb. 5-8 perc), tehát kicsikét szemcsés állagú, de pont jó így. A kész kókuszvajat tiszta befőttesüvegbe kanalazzuk, és hűtőben tartjuk. Igazából hűvös helyen sokáig eláll, de fehasználás előtt picit fel kell melegíteni, hogy kenhető legyen. Mennyei íze van.
Házi vaníliakivonat (alkoholmentes)
Már csak néhány hét, és itt a karácsony (hiába nincs olyan hangulatunk, hála az őszies időjárásnak, és a sárga színeiben pompázó faleveleknek). Ez egyben az ünnepi, finom sütemények készítésének az ideje is. Egy praktikus hozzávalónak a receptjét gépeltem le, ami igazi aduász lesz a konyhában, de akár még saját készítésű ajéndékként is megállja majd a helyét. Ez a vaníliakivonat.
Bár készen is meg lehet venni az üzletben (egy néhány ml-es kiszerelés 1000 Ft felett van), de mi ennek áráért több, mint egy litert is készíthetünk! Alkoholmentes változat, tehát a gyerkőcök is imádni fogják! Egyszerűsége nem csak gazdaságosságában rejlik. Megosztom veletek a saját receptemet →kattints a cikk folytatásáért!
|