Házi vaníliakivonat (alkoholmentes)
Már csak néhány hét, és itt a karácsony (hiába nincs olyan hangulatunk, hála az őszies időjárásnak, és a sárga színeiben pompázó faleveleknek). Ez egyben az ünnepi, finom sütemények készítésének az ideje is. Egy praktikus hozzávalónak a receptjét gépeltem le, ami igazi aduász lesz a konyhában, de akár még saját készítésű ajéndékként is megállja majd a helyét. Ez a vaníliakivonat.
Bár készen is meg lehet venni az üzletben (egy néhány ml-es kiszerelés 1000 Ft felett van), de mi ennek áráért több, mint egy litert is készíthetünk! Alkoholmentes változat, tehát a gyerkőcök is imádni fogják! Egyszerűsége nem csak gazdaságosságában rejlik. Megosztom veletek a saját receptemet →kattints a cikk folytatásáért!
Hozzávalók (Kb. 1,5 liternyi adag lesz belőle.):
• 1 kg kristálycukor |
• 1 liter víz |
• 3 db bourbon vaníliarúd |
A vízből és a cukorból lassú tűzön szirupot főzzünk. Akkor jó, ha a szirup sűrű. Vigyázzunk, hogy a cukor ne sárguljon meg.
Egy tiszta, előzőleg kiforrázott üvegbe beletesszük a félbevágott vaníliarudakat, kissé kikapargatjuk a magjukat. Erre rámeregetjük a szirupt, majd lezárjuk légmentesen. Sötét helyen tartsuk, és 1 héten keresztül gyakran rázogassuk meg.
Tudajdonképpen bármeddig eláll, ha megfelelő hőmérsékleten tartjuk (sötét, kissé hűvös helyen).
Bátran kísérletezzünk. Süteményekbe, forró, vagy akár hideg italokba is remekül használható. Remekül feldobja a lattékat, kávékat, de bátran kipróbálhatjuk teához, tejes italokhoz is akár, vagy krémekbe, édességekbe, egyéb nyalánkságokhoz.
|