Több magasztaló bejegyzést találtam a sörkollektoros aszalóról, mely igencsak felcsigázott. Jóformán minimális anyagi ráfordítással - sok aluminium sörösdoboz, falapok, üveglap - egy nagyon sokoldalú aszalót készíthetünk, mely sokak szerint jobb, mint a boltban kapható változat. Az energiaforrás maga a napsütés, tehát nem kell hozzá áram, vagy gáz.
Bármit aszalhatunk benne: zöldségeket, gyümölcsöket, virágokat, gombákat. Lehet saját aszalt paradicsomkészletünk, mely eláll, nem beszélve, hogy tartósítószermentes.
Remélhetőleg a közeljövőben a blogban beszámolhatok saját sörkollektoros aszalóm készítéséről, kinézetéről, és működéséről. Több oldalt, videot megnéztem a témával kapcsolatban, kicsit munkás vállalkozás, de megéri. Sok-sok alu sörösdoboz kell hozzá, némi falap, szúnyogháló, egy üveglap, ragasztó, festék, stb.
Szerencsére találtam egy nagyon jó részetes leírást, hogyan lehet elkészíteni házilag a http://kornyezetbarat.hulladekboltermek.hu oldalról - katt ide - ez amúgy egy letölthető pdf dokumentum.
A sörösdobozokkal való munkával csínján bánjunk: több oldalt, beszámolót végigböngészve egyes beszámolók szerint az aljuk levágása történhet kisollóval/körömvágó ollóval, de én ezt a módszert nem javasolnám, egyrészt, mert veszélyes, másrészt, mert hosszú ideig tart, könnyen kisebesedhet a kezünk, nem beszélve a kellemetlen vízhólyagokról. Ebben a videoban egy plexis (jól mondom? :) módszert láttam, ilyenkor viszont ügyeljünk arra, hogy könnyen felforrósodhat az aludoboz. →Ezért is kell eltartani gyakran, és nem egyfolytában a vágókoronghoz nyomni.
A polcokra egyszerű szúnyoghálót szerelhetünk, vagy talán jó még a tüll anyag is.
Nagyon fontos, hogy természetes, növényi alapú pácot, fakezelő szereket használjunk, mert a gyári szintetikus festékek hő hatására mérgező anyagokat bocsáthatnak, párologtathatnak ki!
Környezetvédelmi irányultságom mindig szerves része volt gondolkodásomnak, a nem szemeteléssel, odafigyeléssel kezdődött kisgyerekként, majd a későbbiek során egyre tudatosabbá váltam. Még nem tartok a teljes "zero waste"-nél, de hasznos, és különleges kihívásnak tartom, nem mellesleg nagyon tetszik ez a hozzáállás. Minden apró lépés számít, és ennek a célnak az elérése nem egyik napról a másikra történik.
A blogban található receptek, ötletek nagy részét (kb. 95%-át) kipróbáltam és beváltak. Minden cikk saját írású, a véleményemet tükrözi.
No copy! Saját írású cikkjeimet ne másold a tudtom és előzetes írásos beleegyezésem nélkül!